Fietsen op Zuid onderzoek

Fietsen op Zuid is gebaseerd op een rapport dat de Fietsersbond heeft gemaakt in opdracht van de Gemeente Rotterdam. Het rapport geeft een helder antwoord op de vraag waarom er minder wordt gefietst op Rotterdam Zuid. Maar vooral wordt ingegaan op de vraag of een gebiedsgerichte aanpak resultaat zou kunnen hebben en hoe een dergelijke aanpak er concreet uit zou zien. Om deze vragen te beantwoorden wordt we in op de huidige situatie en geschiedenis van Rotterdam Zuid, de ruimtelijke kenmerken van het gebied en redenen waarom zo veel Zuiderlingen niet fietsen. Vervolgens wordt uiteen gezet waarom de fiets juist op Zuid veel verschillende – en wellicht verrassende – voordelen biedt. Daarna wordt uitgelegd hoe deze kansen te pakken zijn en met welke maatregelen.

Meer onderzoek

We werken samen met hogescholen en universiteiten voor toegepast onderzoek. De samenwerking binnen het programma EMI op Zuid (Hogeschool Rotterdam) heeft inmiddels al vorm gekregen

  • Toegepast fietsonderzoek door 3 studentengroepen: studenten doen aanvullend onderzoek ten behoeve van de 3 pilotprojecten
  • Internationale projectweek: van 29 februari tot 11 maart organiseerde de Hogeschool Rotterdam een internationale projectweek waarin studenten industrieel ontwerpen uit Rotterdam, Kortrijk en Cardiff dienst- en productconcepten ontwikkelden om het fietsen op Zuid te stmiuleren. Lees hier meer over dit project.

Studenten doen binnen Fietsen op Zuid ook onderzoek naar de mate waarin de fiets een oplossing kan zijn voor vervoersarmoede op Zuid. Zie o.a. de Masters Thesis Cycling as a viable response to transport poverty van Morgan Geile (2017) Dit in aansluiting op het uitstekende onderzoek ‘Vervoersarmoede op Zuid’ van Jeroen Bastiaanssen (2014).